Omavalvonta­suunnitelma

Tarkistettu 23.2.2025

Palveluntuottajaa, palveluyksikköä ja toimintaa koskevat tiedot

Palveluntuottaja

Psykoterapeutti Eeva Lassila
Y-tunnus: 3490714-5
p. 044 5965 834
eeva.m.lassila@gmail.com

Palveluyksiköt

Psykoterapeutti Eeva Lassila
Y-tunnus: 3490714-5
Vapaudenkatu 10 as 6
40100 Jyväskylä
p. 044 596 5834
eeva.m.lassila@gmail.com

Psykoterapeutti Eeva Lassila
Y-tunnus: 3490714-5
Perhelääkärikeskus Leijonamieli
Kauppakatu 18
40100 Jyväskylä
p. 044 596 5834
eeva.m.lassila@gmail.com

Palvelut

Psykoterapeutti Eeva Lassila täyttää Valviran ja Kelan asettamat vaatimukset psykoterapiapalvelujen tuottamiseksi perhe- ja pariterapian sekä vanhempainohjauksen osalta (Valviran laillistama psykoterapeutti 3.1.2025.) Psykoterapia-asiakkaat ottavat itse suoraan yhteyden palveluntuottajaan joko puhelimitse (puh. 044 5965834) tai sähköpostitse osoitteeseen: eeva.m.lassila@gmail.com. Asiakkaat voivat halutessaan varata ajan psykoterapeutti Eeva Lassilan etä- tai lähivastaanotolle Nordhealth-ajanvarauksen kautta. Palveluntuottajan toiminta toteutuu kahdessa palveluyksikössä. Palveluntuottaja toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana molemmissa palveluyksiköissä.

Toimintaperiaatteet

Potilas- ja asiakasturvallisuus, yhteisesti sovittuihin tavoitteisiin pohjautuva yhteistyö, toiminnan laadun ja tuloksellisuuden seuraaminen ja kehittäminen. Psykoterapeutti Eeva Lassilan työssä noudatetaan terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammattieettisiä periaatteita. Ammattitoiminnan päämääränä on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä psyykkisen terveyden ja toimintakyvyn lisääminen/kärsimyksen lievittäminen.

Toiminta-ajatus

Palveluyksiköiden toiminnan ajatuksena on tukea pariskuntien, lasten, nuorten ja vanhempien sekä perheiden toimijuutta, toimintakykyä, vuorovaikutusta ja hyvinvointia perhe- ja paripsykoterapeuttisin keinoin.

Hyvinvointialueet

Palveluita tuotetaan läsnä- ja etäpalveluina Keski-Suomen hyvinvointialueella ja etäpalveluna valtakunnallisesti.

Asiakas- ja potilasturvallisuus:

Palveluiden laadulliset edellytykset

Palveluntuottaja huolehtii jatkuvan seurannan sekä asiakkaiden ja yhteistyötahojen kanssa toteutuvan vuoropuhelun kautta siitä, että palvelut ovat laadukkaita, asiakas- ja potilaskeskeisiä, turvallisia ja asianmukaisesti toteutettuja. Psykoterapiatyöskentelyn tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta tarkastellaan sekä kvantitatiivisten mittausten (CORE-OM) että kehityksen laadullisen arvioinnin kautta (asiakkaan ilmaisussa ilmentyvä suhteessa olon tavan muutos ongelmallisiin kokemuksiin) ja lisäksi seuraamalla muutosta asiakkaan toimintakyvyssä ja hyvinvoinnissa. Palveluiden laatua ja turvallisuutta vaalitaan seuraamalla perhe- ja paripsykoterapian työtapojen kehitystä ja karttuvaa tutkimustietoa ja toteuttamalla niitä vastaavia muutoksia toiminnassa, tarpeiden mukaisella vertaistyönohjauksella, seuraamalla terveydenhuollon toimintamallien ja lainsäädännön kehitystä ja toteuttamalla niitä vastaavia muutoksia toiminnassa, seuraamalla tiedonhallinnan toimintamallien kehitystä ja huolehtimalla tietoturvallisuudesta online-toimintaympäristöissä ja verkkopalveluissa sekä huolehtimalla asiakkaiden ja työntekijän turvallisuudesta vastaanottotiloissa yhteistyössä taloyhtiön sekä palo- ja pelastusviranomaisten kanssa.

Vastuu palveluiden laadusta

Psykoterapeutti Eeva Lassila vastaa omavalvontasuunnitelmasta ja palveluiden laadusta. Palveluyksikössä ei ole muuta henkilöstöä.

Asiakkaan ja potilaan asema ja oikeudet

Psykoterapiaprosessien sisältö rakennetaan ja sovellettavat menetelmät valikoidaan asiakkaan kanssa yhdessä sovittujen psykoterapian tavoitteiden pohjalta. Jokaisella psykoterapiatapaamisella asiakkaalle avataan mahdollisuuksia ilmaista psykoterapiaan liittyviä tarpeitaan ja antaa palautetta kokemustensa pohjalta. Asiakastyytyväisyys- ja palautekyselyt toteutuvat psykoterapiaprosessien sisällä koko psykoterapiaprosessin ajan. Palaute käsitellään välittömästi. Tarvittaviin, perusteltuihin ja harkittuihin korjaustoimenpiteisiin ryhdytään mahdollisimman pian. Palautetta hyödynnetään harkitusti sekä yksittäisten asiakasprosessien sisällä että laajemmin palveluyksikön toiminnan kehittämisessä. Heti psykoterapiaprosessin alkaessa asiakas saa tietoa mahdollisuudesta selvitellä tarvittaessa psykoterapiaprosessin pulmakohtia yhdessä psykoterapeutin ja asiakkaan psykoterapiaan lähettäneen tahon edustajan kanssa. Asiakkaalla on tarvittaessa mahdollisuus ottaa yhteyttä potilasasiavastaavaan, jonka toiminnasta vastaa Keski-Suomen hyvinvointialue. Psykoterapiavastaanotolle on hyvät kulkuyhteydet ja vaihtoehtoisesti psykoterapiatapaamiset voidaan järjestää online. Asiakkaiden on mahdollista ottaa yhteyttä psykoterapeuttiin puhelimitse ja sähköpostin välityksellä. Terveydenhuollon ammattihenkilönä Psykoterapeutti Eeva Lassila on velvollinen ottamaan huomioon lain säätämät potilaan oikeudet. Lisäksi ammattietiikkaa ohjaa seuraavat arvot: luottamus, turvallisuus, kunnioitus ja ammatillisuus.

Muistutusten käsittely

Jos potilas tai asiakas tekee muistutuksen palveluyksikön toimintaan liittyen, muistutukseen annetaan kirjallinen vastaus 1–4 viikon vastausajan sisällä. Vastauksessa ilmaistaan mihin toimenpiteisiin muistutuksen johdosta on ryhdytty ja miten asia on muuten ratkaistu. Muistutus käsitellään tarvittaessa, ja jos asiakas on siihen motivoitunut, asiakkaan psykoterapiaan lähettäneen tahon kanssa.

Henkilöstö

Yksi perhe- ja paripsykoterapeutti, joka on pohjakoulutukseltaan sosiaalityöntekijä (YTM) ja sosionomi (AMK). Eeva Lassila toimii yrityksessä itsenäisenä ammatinharjoittaja. Asiakkaiden on mahdollista tarkistaa työntekijän ammattioikeutta koskevat tiedot Julki Terhikki – rekisteristä.

Monialainen yhteistyö

Asiakkaan hoidon laadun kannalta tarkoituksenmukainen ja tarvittava monialainen yhteistyö asiakkaan palvelukokonaisuuteen kuuluvien muiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunjärjestäjien ja – tuottajien kanssa järjestetään asiakkaan suostumuksella toteutettavien yhteisneuvottelujen ja lyhyempien viesti- tai puhelinyhteydenottojen sekä Kanta-kirjausjärjestelmän avulla.

Toimitilat ja välineet

Vastaanottotilat on järjestetty palvelemaan psykoterapeuttista hoitoa ja yhteistyötä, asiakkaiden yksityisyyden suojaa turvaten. Vastaanottotila on suojattu asianmukaisella lukituksella.

Tietojärjestelmät ja teknologian käyttö

Palveluyksikössä käytössä oleva potilastietojärjestelmä Diarium täyttää tietoturvan osalta EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimukset. Tietojärjestelmän tiedot ovat Valviran tietojärjestelmärekisterissä. Potilasmerkinnät säilytetään Potilastiedon arkistossa (Kanta), jonka ylläpidosta vastaa Kela. Kantaan kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Asiakirjoja käsittelevillä terveydenhuollon ammattihenkilöillä on Lain terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä (559/1994/16&17) mukainen salassapitovelvollisuus. Muut asiakirjoja käsittelevät henkilöt sitoutuvat vastaavaan salassapitoon. Palveluyksiköissä on käytössä tietoturvallinen Nordhealth Connect etäterapiaohjelma. Manuaaliset tiedot säilytetään lukituissa asiakirjakaapeissa lukituissa tiloissa, joihin pääsy on rajoitettua.

Kouluttautuminen palveluyksikön tietojärjestelmien käyttöön ja häiriötilanteiden käsittely tapahtuu yhteistyössä palveluyksikön digitaalisten palveluiden tuottajan Diarium kanssa. Asiakastietolain mukainen tietoturvasuunnitelma on laadittu ja päivitetty 31.1.2025 ja sen toteuttamisesta vastaa ammatinharjoittaja Eeva Lassila. Asiakkaille tarjotaan mahdollisuus antaa teknologian käyttöön liittyvää palautetta koko psykoterapiaprosessin ajan. Palaute käsitellään ja teknologian käyttöä kehitetään kohtaamaan asiakkaiden tarpeita.

Asiakas- ja potilaspalautteiden käsittely ja tietosuoja

Itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva psykoterapeutti Eeva Lassila (puhelin 044 5965834, sähköposti eeva.m.lassila@gmail.com) vastaa asiakastietolain seitsemännen pykälän mukaisesta asiakastietojen käsittelystä ja tietosuojasta palveluyksikössä. Palveluyksikössä käytössä oleva potilastietojärjestelmä täyttää tietoturvan osalta EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimukset. Palveluyksikössä noudatetaan potilastietojen kirjaamiseen liittyviä THL:n ohjeita ja määräyksiä. Palveluyksikössä otetaan huomioon rekisteröidyn oikeuksien toteutuminen EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisesti.

Säännöllisesti kerättävän ja muun palautteen huomioiminen

Palautetta psykoterapiaprosessin laadusta kerätään koko psykoterapiaprosessin ajan haastattelemalla asiakkaita (tarvittaessa ja asiakkaan luvalla myös heidän läheisiään) ja käymällä heidän ja tarvittaessa heidän muiden yhteistyötahojensa kanssa hoitoprosessien laadun turvaamiseen tähtäävää vuoropuhelua. Saatua palautetta hyödynnetään omavalvonnan ja palveluyksikön toiminnan laadun kehittämisessä.

Omavalvonnan riskien hallinta

Palveluyksikön riskien hallinnan vastuut, riskien tunnistaminen ja arvioiminen

Itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva psykoterapeutti Eeva Lassila vastaa palveluyksikön riskien hallinnasta yhdessä keskeisten yhteistyötahojen kanssa, joita ovat asiakkaita psykoterapiaan lähettävät ja muutoin heidän hoidostaan ja kuntoutuksestaan vastaavat tahot, digitaalisen tietoturvallisuuden osalta Diarium asiakashallintapalvelu ja fyysisten tilojen osalta vastaanottotilan taloyhtiö ja palo- ja pelastuslaitos. Keskeisiä riskejä ovat mahdolliset vaikeudet psykoterapeuttisen hoidon jatkuvuuden turvaamisessa, mahdolliset tietoturvallisuuteen liittyvät ongelmat sekä fyysisten tilojen palo- ja poistumisturvallisuuteen liittyvät mahdolliset pulmat. Kun merkkejä riskeistä potilaiden hoitoprosessien turvallisuuteen, tietoturvallisuuteen tai fyysisten tilojen turvallisuuteen liittyen ilmentyy, ne käsitellään ja niiden suuruus sekä vaikutus palvelutoimintaan arvioidaan mahdollisimman pian, tarvittaessa yhdessä yhteistyötahojen kanssa, ja pulmia ratkaiseviin, ennaltaehkäiseviin ja korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään tarpeiden mukaisesti.

Riskien hallinnan keinot ja toiminnassa ilmenevien epäkohtien ja puutteiden käsittely

Jo psykoterapiaprosessien alussa laaditaan asiakkaiden kanssa kirjallinen psykoterapiasopimus, jossa käydään läpi mahdollisia psykoterapeuttisen hoidon jatkuvuutta, laatua ja toteutumista uhkaavia riskejä ja myös näiden mahdollisesti ilmentyvien pulmien ratkaisuvaihtoehtoja. Jos psykoterapeuttisen hoidon kuluessa ilmentyy hoidon toteutumista ja laatua uhkaavia riskejä, ne käsitellään yhteisesti neuvotellen asiakkaan kanssa ja tarpeiden mukaisesti asiakkaan psykoterapiaan lähettäneen tahon kanssa, toimivia ja realistisia ratkaisuja pulmakohtiin rakentaen. Jos merkkejä digitaaliseen tietoturvaan liittyvistä riskeistä ilmenee, tilanne selvitellään yhteistyössä digitaalisten palveluiden tuottajan (Diarium) kanssa. Jos merkkejä fyysisten vastaanottotilojen turvallisuusriskeistä ilmenee, tilanne selvitellään ja pulmat ratkaistaan yhteistyössä vastaanoton taloyhtiön kanssa. Valvovien viranomaisten selvityspyynnöt, ohjaus ja päätökset käsitellään ja otetaan huomioon palveluyksikön toiminnan kehittämisessä. Palveluntuottaja ilmoittaa välittömästi salassapitosäännösten estämättä palvelunjärjestäjälle ja valvontaviranomaiselle palveluntuottajan omassa tai tämän alihankkijan toiminnassa ilmenneet asiakas- ja potilasturvallisuutta olennaisesti vaarantavat epäkohdat sekä asiakas- ja potilasturvallisuutta vakavasti vaarantavat tapahtumat, vahingot tai vaaratilanteet sekä muut sellaiset puutteet, joita palveluntuottaja ei ole kyennyt tai ei kykene korjaamaan omavalvonnallisin toimin.

Riskienhallinnan seuranta, raportointi ja osaamisen varmistaminen

Riskienhallinnan toimivuutta seurataan ja arvioidaan jatkuvan arvioinnin periaatteella sekä tätä varten erityisesti varattujen riskienhallinnanhavainnointi- ja kehittämistilaisuuksien kautta. Vaara- ja haittatapahtumat raportoidaan valvontaviranomaisille ja muille yhteistyötahoille tarpeidenmukaisesti. Palveluntuottaja osallistuu mahdollisuuksien mukaan alueelliseen koulutustapahtumiin, jotka liittyvät sote-riskien hallintaan.

Ostopalvelut ja alihankinta

Tarvittaessa ostopalveluyhteistyötahojen kanssa käydään riskienhallintatietoisuutta ylläpitäviä ja varmistavia keskusteluja.

Valmius- ja jatkuvuudenhallinta

Palveluyksikön valmius- ja jatkuvuudenhallinnasta sekä valmius- ja jatkuvuudenhallintasuunnitelmasta vastaa psykoterapeutti Eeva Lassila.

Omavalvontasuunnitelman toimeenpano, julkaiseminen, toteutumisen seuranta ja päivittäminen

Palveluntuottaja on laatinut yksikkökohtaisen omavalvontasuunnitelman Valviran ohjeistuksen pohjalta ja se on saatavilla ja nähtävillä toimipisteissä. Omavalvontasuunnitelman toteutumista seurataan päivittäin. Seurannassa havaitut puutteellisuuden korjataan. Omavalvontasuunnitelma tarkistetaan ja päivitetään vähintään neljän kuukauden välein.